La Permkatten-Historik, Presentation och Standarder

Foto: Linda K. med Kloshe BB SASSAFRA (BB betyder born bold, BC born curly, och BS born straight)

Foto: Kloshe BB Papoose, född: 1985

LA PERMKATTEN - HISTORIK, PRESENTATION OCH STANDARDER.


Av: Ester Salomonsson


Ur Rexpressen 2017 nr:1La perm i USA;

La perm-katten stammar från en spontanmutation 1982.

Det var på Linda och Richard Kohels gård i Dalles Oregon som en arbetande gårdskatt fick en kull kattungar där en unge var helt hårlös. Linda och Richard månade om den lilla "CURLY" som de kallade henne och några veckor senare satte hon en päls som var alldeles mjuk och lockig. CURLY var dessutom mycket mer social och tillgiven sina människor än syskonen.

CURLY fick så småningom själv ungar och dom blev alla lockiga. CURLY's pappa - tror man - var en stor svart lockig hane som setts i en ravin i närheten av gården.

Linda och Richard uppmuntrades att visa sina lockiga katter på en kattutställning. Där väckte de stort intresse och Linda och Richard fick hjälp med ett avelsprogram som grund för en ny kattras.

På frågan vad rasen skulle heta improviserade Linda och sa "perm" för att hon tyckte att CURLY's päls såg permanentad ut och "la" för att det lät lite franskt.

Rasen är alltså resultatet av en spontanmutation hos en dominant gen.

TICA godkände rasen 1996 och FIFE godkände rasen fullt ut 2015.

La perm i England;


Anthony Nichols som har katteri Quincunx cats i England var först i Europa med la perm! Jag behövde foton från tidig la perm-avel och frågade Anthony som generöst bidragit med foton på de första generationerna!

Fotot med 9 olika generationer la perm-katter och deras födelsedatum är särskilt intressant! Den äldsta katten är född 1986 - alltså endast 4 år efter att rasen uppkom! Anthony har även bidragit med fotot på Linda Kohel med katten Kloshe BB Sassafra (Kloshe blev Lindas och Richards stamnamn). Anthony tror att det fotot är taget omkring år 2000.

När man jämför dagens la permer med de som Anthony skickat kan man se att la permen har behållit mycket av sitt ursprungliga uttryck och utseende vilket jag tycker är mycket positivt!

Det finns inget foto på CURLY men på en lookalike till henne nämligen CURLYs barnbarn Kloshe BB Papoose som levde 1985 -2000. Det finns även hopp om att få fram ett foto på CURLY då paret Kohels dotter Sandy uppfyller sina föräldrars önskan att sända allt osorterat material till Anthony Nichols i England och till Dennis Ganoe som är en CFA-domare i USA. Han har också bidragit mycket till La perm-rasen och han kommer att skanna in allt matnyttigt material från Sandy och lägga ut det åt oss alla att ta del av!

La perm i Sverige;


Den första la perm-kullen föddes i Sverige 2005 hos katteri Perm-a-nent.

(Samma år föddes vår första avelshona Perm-a-nent Banzai Beatha kallad Elsie).

Sen har det rullat på - fler och fler upptäcker la permen som ras och vi är idag som sagt 13 uppfödare i Sverige!

Då rasen är så pass ny här så är det ju lite oklart hur la perm-katten åldras! Jag vill därför gärna berätta om Elsie - som blir 13 år nästa födelsedag! Hon mår som en prinsessa där hon bor på Tyresö och där hon går ut och in som hon själv vill och styr sina människor med en bestämd liten tass!

Hennes hälsa är tip-top och hon är i god form! Hon har en ljuvlig djupröd päls och ser faktiskt ut som en ungkatt så den enda så pass gamla la perm jag vet i Sverige lovar gott för la permen som äldre katt!

La perm hos oss; S*divineCURLYcats katteri i Stockholm.

Till skillnad från de flesta "kattmänniskor" jag vet så har jag inte växt upp med eller levt med djur mer än de senaste åren. Det började med att jag motvilligt fick lov att ta hand om sonens katt - den lille röde bonnkatten Sigge som genast charmade huvet av mej! Sigge fick ett kort liv och han lämnade mej fullständigt förkrossad av sorg och saknad!

Det kom som en chock att en katt hade blivit så viktig för mej!

Det tog ett sorgeår - sen började jag titta efter katt och den katten skulle vara helt olik Sigge det vill säga; en honkatt,  en raskatt och en frisk ras!

Jag plöjde rasbeskrivningar på alla kattraser som fanns i Sverige och fann den ultimata katten för mej - la perm!

Första gången jag såg Perm-a-nent Banzai Beatha föll jag som en fura! Det var hos Elinore Kopps katteri Perm-a-nent i Göteborg!

Jag tyckte att hon var så vacker och hon hade en sån mjuk och älsklig framtoning. Det var kärlek vid första ögonkastet!

Det var Elinore som uppmuntrade mej att ha en kull kattungar! Vi provade och vi tyckte att det var helt fantastiskt!

Den dramatiska parningen! Väntan tillsammans med den blivande mamman som fick större och större mage!

Dagen när mamma katt arbetar ut ungarna och hur hon uppskattar att man finns där till hennes hjälp och stöd!

Sen får man vara med och se "pip-högen" med ungar öppna sina ögon och börja kravla runt och bli mer och mer rörliga för att så småningom rejsa runt som ett "rat-pack" här hemma! Ja, att ha kattungar är bland det roligaste som finns!

Vi döpte vårt katteri till S*divineCURLYcats med CURLY i versaler för att hedra den första la permen och våra katter kan ses på www.laperm.se

När vi planerar våra kullar prioriterar vi en bred avelsbas och vi  importerar gärna hanar för att få nytt blod eftersom rasen är så liten!

Vi köper helst hela avelshanar till våra flickor och han får växa upp med våra avelshonor och para dom i lugn och ro utan tidspress här hemma. Vår nuvarande avelshane är Nyponrosen's  Skips (kallad Anders) vars far Susanne Hjorth har importerat från Belgien - en mycket vacker och trevlig kille!Temperament - vårt intryck;


La perm-katten har ett helt unikt temperament!

Jag skulle säja att med en la perm får man både en katt + lite hund + lite människa!

Hund; för att en la perm följer nyfiket sina människor ute på promenad och i hemmet. De vill gärna vara i kontakt med oss och många gillar att apportera och komma med presenter som till exempel möss och en gång en groda (som överlevde)!

Människa; för att din la perm söker ögonkontakt med dej - till skillnad från de flesta andra katter och hundar som ju uppfattar direkt ögonkontakt som aggressivitet och/eller provokation.

Detta ger en mycket speciell kontaktkänsla - som en nybliven kattungehusse förvånat sa; "Jag tittade på henne - och då tittade hon tillbaka"!

La permer vill gärna vara tillsammans med sina människor och hjälpa till med det ena och andra - mycket trevligt tycker vi!

De är intelligenta katter och lär sej snabbt att till exempel öppna dörrar och skåp. En av mina la permer som lätt öppnar dörrar - Nyponrosen's SKIPS - har nu börjat sitta och iaktta mej när jag vrider om nyckeln till en dörr där han vill in och han kan sitta långa stunder och pilla på nyckeln med tassen...!

Samma katt har lärt vår lilla S*divineCURLYcats TING-E-LING  konsten att ta sej in i skafferiet - där kattgodiset förvaras - utan att blanda in matte! Jag såg honom visa henne i en spegel ifrån hallen och blev så himla förvånad!

Vår äldsta aktiva avelshona S*divineCURLYcats IKON (kallas Nawal) och jag promenerar ofta på Skogskyrkogården (som är klassat som ett världsarv i Sverige). Vi har nära dit och där finns fantastiska byggnader och vackra planteringar - min favoritplats!

Nawal får gå i sele och 10 meter lång lös tvättlina och hon följer mej perfekt på de stora gräsmattorna! En katt som följer matte som en hund väcker uppseende och folk kommer fram och frågar och vill klappa Nawal! Det är ju jättekul att de tycker Nawal är så fin men vi har fått lov att lägga om  våra promenader där Skogskyrkogården har lite mindre turister för att inte bli stoppade hela tiden!


Exteriör - vårt intryck;


Det första man lägger märke till hos la perm-katten är nog pälsen!

Den kan vara vågig, lockig eller krusig - eller en blandning av detta.

En la perm kan vara korthårig (LPS) eller långhårig (LPL) som snarare är semilånghårig. I Norden har vi nästan bara LPL.

Pälsen ska vara så luftig och lätt att om man blåser in i den så ska den dela sej in till huden.

La permer får ha alla pälsfärger och alla pälsmönster och ögonfärger så deras utseende är mycket varierat och spännande!

Denna vackert fullpälsade katt hårar faktiskt knappast alls och behöver i princip ingen pälsvård heller!

Ja - det är sant!!


Standard FIFE;


Översatt av Jenny Ägirsdotter.

Standard La Perm Långhår / La Perm korthår

Allmänt: La Permen är en ras som bygger på en naturlig mutation som ger lockig päls hos både korthåriga (LPS)  och långhåriga (LPL) katter.

Det är en medelstor katt med en typ som inte är extrem åt något håll.

Alla kroppsdelar är i harmoni med varandra och med kattens storlek. Katten är alert och ser ofta ut att gå högt på tå.

Hanarna är betydligt större än honorna.

Rasen tar 2-3 år på sig att utvecklas och bli fullvuxen.


Huvud

Form och Storlek: Huvudet är en modifierad kilform, med lätta rundningar och mjuka konturer.

Något längre än det är brett.

Hanarna kan ett betydligt bredare huvud vilket kan förändra proportionerna och få huvudet at se kortare ut.

Panna och Hjässa: Pannan ska vara i stort sett platt uppåt till hjässan.

Profil och Nos: En rak bred nos av medellängd.

I profilen syns en liten fördjupning mellan nosrygg och panna, men inte så mycket att det blir ett stop.

Kinder: Höga kindben med mjuka konturer som följer huvudets kilform. Kraftigare hankattskinder är så klart ok på hanar.

Nos- och käkparti (muzzle) : En något bred muzzle i förhållande till kilformen, och med mjuka konturer.

Haka: En stark haka som är i linje med nosen.

Morrhår: Långa böjliga morrhår som kan vara vågiga, böjda eller nästan raka.

Korta eller avbrutna morrhår är tillåtet hos kattungar.

Morrhårskuddarna skall ge ett fullt och rundat intryck.


Öron

Storlek: Medium till stora.

Form: Breda I basen med något rundade toppar.

Full behåring I örat samt små lodjurstofsar är önskvärt hos LPL, men inte på LPS.

Placering: Öronen sitter placerade så att de fortsätter längs och förlänger huvudets kilform.


Ögon

Storlek: Ganska stora och uttrycksfulla.

Form: Mandelformade

Placering: Sitter med gott avstånd till varandra och lätt snedställda mot öronbasen.

Färg: Alla ögonfärger är tillåtna oavsett pälsfärg.


Kropp

Storlek: Medium

Form: En lätt elegant kroppstyp med bakben som är något högre än framben. Välbalanserade proportioner.

Muskulatur och Benstomme: Medium benstomme och välmusklad.

Hals: En medellång hals, väl i proportion med övriga kroppen. Bärs ofta upprätt.

Torso och Bröst: Medium i storlek. Längd är ca 1½ gång höjden vid skuldrorna.

Ben: Medium långa så att de matchar kroppslängden. Medium grova i benstomme.

Tassar: Rundade


Svans

Längd: Minst så lång som till skuldrorna, gärna ända fram till nacken.

Form: Avsmalnande från bas till svanstipp.

Behåring: LPL –Plymig med lockig lång päls.

LPS – kort lockigt hår, kan likna en flaskborste.


Päls

Längd: LPL – semilång.

LPS – kort.

Kvalité och Textur: Krullor och  lockar överallt.

Pälsen skall vara ”öppen”, dvs luftig och lätt, inte för tät eller tung.

Man ska kunna köra fingrarna igenom pälsen in till huden.

Det skall kännas både mjukt och en aning krispigt.

Kraftigast lockar hittar vi i kragen och bakom öronen.

Pälsen skall ha alla hårlager- dvs både täckhår, mellanhår och underull.

Mjukheten kan variera mellan individer och kön, kastrater får i regel mjukare päls pga mer underull och färre täckhår.

Karaktäristiskt för rasen är den icke säsongsbundna urfällningen som kan vara generell eller fläckvis

och som  ger en katt med tillfälligt gles päls eller med halvnakna partier.

Gles päls är tillåtet hos kattungar.

LPL – ett lite rufsigt och buslockigt intryck.

LPS – pälsen kan upplevas som strävare än på långhåren.

Färg: Alla färger tillåtna

Mönster: Alla mönster tillåtna

Fel som inte ger cert: Nakna partier och/eller alltför gles päls hos vuxna katter.

Fel som diskar katten: Kompakt eller orientalisk typ


Poäng

Total 100 p

Huvud: storlek, form, panna, profil, haka, kinder, muzzle, morrhår – 15p

Öron – 10 p

Ögon – 10 p

Kropp: storlek, form, muskler, hals, torso – 10 p

Ben, tassar – 10 p

Svans – 10 p

Päls: längd – 10 p

textur, lockar, vågor – 20 p

Kondition – 5 p

The WCF-standard

LaPerm Longhair

To Semi-longhair breeds


Body

The medium-sized cat is muscular and has medium bone substance. The body is of medium length.

Legs have medium boning, they are muscular and of medium length. Hind legs slightly longer than

front legs, paws are rounded. The tail is medium long in proportion to the body, thicker at the base

and slightly tapering.


Head

The head is a modified wedge with gently rounded contours. The forehead is flat, the profile has a

slight dip below the lower eye level. The nose is straight, broad and of moderate length. The muzzle

is broad with rounded contours and with a moderate to strong whisker break, whisker pads are full

and rounded with long, flexible whiskers.

The firm chin forms a vertical line with the tip of the nose.


Ears

The ears are medium to large in size, slightly tilted forwards and sideward to continue the wedge of

the head, with clearly visible ear furnishings and earmuffs.

Lynx-tufts are preferred.

Eyes The eyes are medium in size and expressive, almond-shaped. They are set moderately far apart and

slightly set at a slight slant towards the base of the ears.

All eye colours are permitted.


Coat

The coat is medium in length, elastic, quite light and airy, not too heavy and not too thick. The coat must

stand away from the body, and one can part the coat by blowing on it. The coat may be loosely waved

or curled, curling is preferred. The curls are not very tight, making it easy to run the fingers through the

coat to the skin. The tail is plumed, with some curls. The tightest curls are in the ruff and at the base of

the ears, the longest curls are in the ruff, the base of the ears and the base of the tail.


Colour varieties

All colours and patterns are recognized. Any amount of white is permitted. The description of colours is

listed in the general list of colours.

Remarks


    The texture varies in the different colours.

    Coat length varies with the seasons.

    Development of the curls is very slow and will take up to 2-3 years.


Faults


    too cobby body

    too short legs

    bare patches and/or too sparse coat in adults

    lack of ear furnishing

    lack or too short whiskers


 

 

Scale of points


Body 25 points

Head 20 points

Muzzle and chin 10 points

Coat texture 20 points

Waves and curls 20 points

Condition 5 points


Tack för att du läste om la perm-katten! Hälsningar från Ester SalomonssonFoto: Anthony Nichols egna katter från hans katteri Quincunx i England

Foton: Katter i från S*divineCURLYcats Katteri

*Medlem i BIRKA KATTKLUBB och ansluten i SVERAK

*SVERAK DIPLOMERAD UPPFÖDARE

*Tillstånd från Länsstyrelsen

*Godkänd för F-skatt


E-mail: nyponrosens.katter@gmail.com

S*NyponrosensKatteri