La Perm

S*NyponrosensKatteri

La Perm


En La Perm är en katt som inte nöjer sig med ett liv vid sidan om - den vill vara med sina människor i stort och smått, inget får du göra utan inblandning av en hjälpsam La Perm. Det är en väldigt social katt och den knyter starka band med sina ägare, den uppskattar direkt ögonkontakt och pratar gärna med sin mjuka kvittrande röst.


Permen är intelligent, vänlig och lekfull, och tackar varken nej till apportlek, koppelpromenad eller en mysstund i soffan. Den är en avslappnad och självsäker varelse och en utmärkt problemlösare.


La Permen finns som både semilång- och korthår. Korthåren har vågig päls och svans som en flaskborste, medan semilånghåren kan ha vågor, lockar eller hårt krull över hela kroppen och en yvig plymsvans samt halskrage och krusiga tofsar bakom öronen. Pälsen skall vara en blandning av mjukhet och krispighet och får inte vara för tjock och tät – den skall lätt gå att dra fingranrna igenom och känna huden under. Pälsen är mycket lättskött, en genomkamning då och då räcker långt!


Det kan födas ungar med rak, lockig eller utan päls (BS-born straight, BC-born curly, BB-born bald), där de nakna får lockig päls med tiden. La Permens rexanlag är dominant, så det behövs endast en lockig förälder för att få lockiga barn och det är även därför det kan födas släta ungar efter två lockiga föräldrar.


Rasen är sund och frisk och har hög fertilitet.


Utseende

La Permen är en medelstor katt av lätt elegant typ med muskulös kropp och höga ben, högre bak än fram. Huvudet är något kilformat med mjuka konturer, lite längre än det är brett.


Nosen är mediumlång, bred och rak med en lätt inbuktning vid näsroten. Framträdande runda morrhårskuddar och en stark haka.


De medelstora öronen (hellre lite större än mindre) är placerade i kilformens förlängning.Ögonen är uttrycksfulla och mandelformade och kan vara i vilken färg som helst.Svansen är lång och avsmalnande.


La Permen finns i alla färger och mönster, inklusive vitfläck och maskat i alla grader


La Perm är prelimärt godkänd inom FIFe sedan maj 2013.
Texten hämtad i från: Nordiska RexringenLa Permens Historia
*Medlem i BIRKA KATTKLUBB och ansluten i SVERAK

*SVERAK DIPLOMERAD UPPFÖDARE

*Tillstånd från Länsstyrelsen

*Godkänd för F-skatt


E-mail: nyponrosens.katter@gmail.com